Lunch,de fem elementen och kontraster

slowfood

Lunch, de fem elementen och kontraster.

Idag åt jag lunch på John Scott i Göteborg. Här dominerar jordelementet med bruna färger på möbler, mörkt träfärgat golv, böcker i en rektangulär stor bokhylla, murriga mattor och jordiga toner på tapeten. Jordelementet gör oss avslappnade och man blir sittandes ganska länge. Det såg jag också på övriga gäster. De flesta satt där när vi kom och var kvar när vi gick. John Scott har säkert som ambition att kunderna ska trivas, stanna länge och ta sig ett par öl. Jordelementet har också en dämpande effekt när det blir stojigare framåt kvällen.

Fastfood

För oss är det aldrig ett mål i sig att äta på McDonalds utan det händer oväntat. När vi är på väg någonstans och helt plötsligt blir vrålhungriga. Då blir vi riktigt glada när vi ser den gula och röda loggan. Rött och gult tillhör eldelementet och är de färger vi ser först av alla. Snabbt beställer vi vår mat, lika snabbt äter vi upp den och är på väg igen. De vita golven, vita borden med ben av stål tillhör metallelementet som här ger en stram känsla. De röda och gula färgerna på stolar och bänkar ger oss ytterligare en signal om att skynda på. Här inbjuder inte inredningen till en längre sittning vilket inte heller är meningen med en snabbmatskedja. Både Burger King och Max har rött och gult på sina loggor och likartad inredning.

Vill man uttrycka kontrasterna mellan dessa lunchställen i feng shui – termer så har John Scott en inredning baserad på yin och MacDonalds överslag av yang.

Kram Monica

Current day month ye@r *