Forskning om växter i olika miljöer

Att vi mår bra i grön miljö vet alla som sysslar med växter. Luftfuktigheten blir högre vilket medför att den statiska elektriciteten minskar. Därför är det bra att ha gröna växter vid datorn. Det finns mycket forskning om hur inomhusväxter påverkar oss. Den norska professorn och biologen Tove Fjeld har gjort många undersökningar i olika miljöer som t.ex. arbetsplatser och klassrum.

 

 

På röntgenavdelningen på ett sjukhus mådde personalen väldigt dåligt. Sjukskrivningsperioderna blev allt längre. Lokalerna hade inga fönster och dålig belysning. Hon bytte ut de svaga lysrören mot rör med dagsljuskapacitet – men framför allt ställde hon in stora bunkar med växter. Röntgenutrustning, framkallningsmaskiner och olika vätskor hade fyllt luften med farliga ämnen som inte ventilationen klarade av att ta bort.När ljuset blev bättre, luften förbättrades och luftfuktigheten ökade började personalen snart att må bättre och sjukskrivningarna minskade markant.

Tove Fjeld gjorde ett liknande experiment med växter i en skola. I ett klassrum ställdes stora planteringskärl utmed en hel långvägg. Eleverna, som tidigare klagat över instängd luft och huvudvärk, började prestera bättre. De hade lättare att lära och huvudvärken försvann. Elever och lärare från andra klasser krävde också ”må bra-växter” till sina klassrum.

Den norska forskaren genomförde även experiment i ett shoppingcenter där 70 procent av besökarna tyckte att förvandlingen till ett ”grönområde” gav bättre atmosfär. Och det ledde i sin tur till att antalet besök ökade med 50 procent.

Källa odla.nu och Blomsterfrämjandet

Hälsningar Monica

Post Tagged with ,

Kommentarsfunktionen är stängd.